
De cyberweek: Facebook en Bitcoin in de problemen
Facebook (jij bent het product)
Het grootste cybernieuws van de afgelopen week was wel de onthulling dat de Britse data-firma Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen Facebook gebruikers misbruikt heeft in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.
Wat is er gebeurd? Heel in het kort:
De SCL Group (voorheen de strategic communication laboratories) – houdt zich bezig met het verzamelen en analyseren van persoonsgegevens met als doel beïnvloeding op micro-schaal, en is ondermeer betrokken bij de Brexit campagne.
In 2013 komt Steve Bannon in contact met SCL directeur Alexander Nix, wat leidt tot de oprichting van
Cambridge Analytica, met Bannon als een van de directeuren van het nieuwe bedrijf.
Het nieuwe bedrijf krijgt 15 miljoen dollar van Rebekah en Robert Mercer met het doel de Amerikaanse congresverkiezingen van 2014 te beïnvloeden.
Tot zover helaas niets nieuws. Politieke campagnes willen kiezers beïnvloeden en schuwen het gebruik van big data en soms wat twijfelachtige methoden niet. Dus voor de presidentsverkiezingen voor 2016 wordt Cambridge Analytica weer ingezet.
Professor Aleksandr Kogan bouwt in 2015 een app genaamd thisisyourdigitallife, waar Facebookgebruikers persoonlijkheidsquizjes tegen betaling kunnen uitvoeren. 270.000 mensen gebruiken de app. Kogan heeft hiermee toegang tot de data van de gebruikers van zijn app EN van alle vrienden in hun netwerk. Volgens zeggen 5 miljoen gebruikers. Voor wetenschappelijke doeleinden.
Want: tot 2014 is Facebook extreem laks in het delen van gebruikersdata. Het bedrijf wil aansluiting vinden bij de groeiende app markt voor mobiele telefoons, en door genereus data te delen lukt dat. Vanaf 2014 krijgen nieuwe app bouwers geen toegang meer tot vriendendata. Maar bestaande klanten mogen nog een jaartje langer minen.
Nix legt contact met Kogan. Of andersom – afhankelijk van wiens verhaal je prefereert. Kogan deelt de Facebook gegevens met Cambridge Analytica. Op basis van deze gegevens probeert Bannon de verkiezingsrace bij te sturen. Zo komt bijvoorbeeld de uitdrukking “drain de swamp” rechtstreeks van Cambridge Analytica.
My ears perked up when I heard these things like ‘drain the swamp’ or ‘build the wall’ or ’the deep state’ because these were all narratives that had come out of the research we were doing.
– Chris Wylie (klokkenluider)
Facebook was op de hoogte van de misbruik van data, maar ondernam weinig actie. De accounts van Cambridge Analytica en Kogan zijn afgelopen week pas opgeheven.
Het instellen van je privacy-settings in Facebook geldt alleen voor de niet-betalende klanten van Facebook. Het bepaalt wat anderen te zien krijgen. Niet wat Facebook over jou kan delen met wel betalende klanten.
Facebook is vanaf zijn ontstaan altijd al slordig omgesprongen met je gegevens. In een in 2010 gepubliceerd gesprek van Mark Zuckerberg met een medestudent, direct na het oprichten van “the Facebook”, beschrijft Zuckerberg zijn gebruikers als “dumb fucks”.
Moet je nu gelijk je Facebook account opzeggen?
Ten eerste: dit privacy-gat van Facebook is in 2015 gestopt. Wat niet wil zeggen dat het bedrijf jouw data nu niet meer verkoopt: dat is namelijk hun business model. Jij bent het product. Maar onder druk van de samenleving begint Facebook wat beter met de data om te springen.
Ten tweede: Facebook is niet de enige. Google heeft je data. Microsoft heeft je data. Apple heeft je data. Amazon heeft je data. En hele hordes onduidelijke reclamebedrijven hebben je data. Je gegevens worden op grote schaal gekocht en verkocht.
Dus je Facebook account opzeggen is misschien wel een te radicale stap. Of juist niet radicaal genoeg. In ieder geval lastig. En worden je gegevens wel verwijderd als je Facebook opzegt?
Wat moeten we wel doen? Het internet terugveroveren op de grote corporaties die op je klik en je aankoop uitzijn. Deze Facebook affaire geeft een mooie aanleiding om dat politiek en maatschappelijk hoog op de agenda te krijgen.
Over naar Bitcoin
Het ontwerp van bitcoin voorziet in het opslaan van niet-financiële informatie in de block chain. Onderzoekers van de RWTH Aachen universiteit hebben onderzocht wat voor gegevens er in de praktijk nou opgeslagen zijn. En ontdekten dat er in de block chain verspreid over vele vele transacties kinderpornografisch materiaal is opgeslagen.
En dat is vervelend voor de miners. Want die hebben daarmee strafbare plaatjes op hun computer staan. En dat zou technisch gesproken betekenen dat bitcoin minen, een essentieel onderdeel van het bitcoin systeem, in de meeste landen illegaal is. Want om te minen heb je een kopie van de hele block chain op je computer nodig.
Het einde van bitcoin? Vertel me wat je denkt!
beeldmateriaal: Shutterstock
No Comments :