Berichten

Geen echte nepdame

De cyberweek – met nepdames, vingerafdrukken en staatshackers

Nepdames. Echt nieuws.

Niks hoeft echt te zijn op internet. Dat was eigenlijk al lang bekend. Van Dotan’s trollenleger tot pikante celebrityvideo’s: fake. Maar fake verdient! Dus greep de Autoriteit Consument en Markt vorige week in bij een aantal datingsites.

Het blijkt namelijk – niet schrikken – dat veel profielen daar helemaal niet echt zijn! Nepdames dus, die wel echt lekker met je willen babbelen. Alleen moet je voor elk berichtje betalen…

Wat heerlijk toch dat er nog zoveel mensen rondlopen die niet cynisch en oplettend zijn.
En wat jammer toch dat er zo misbruik van ze gemaakt wordt.

 

Bang dat je gezicht herkend wordt op foto’s? Wat dacht je van je vingers?

Hoe verkoop je drugs online? Door je waar aan te bieden voorzien van een fotootje. Dat deed ook Elliott Morris, een drugsdealer uit Engeland. En zo kwam de politie in het bezit van een foto van zijn hand met daarin een zakje drugs.

Een moderne mobiele telefoon maakt verrassend scherpe foto’s. Scherp genoeg om de vingerafdrukken van het zichtbare deel van Elliott’s hand te kunnen vergelijken met de vingerafdrukkendatabase. Het resultaat: 11 arrestaties.

Een schitterend resultaat voor de South-Wales Police. Voor de rest van ons: nog meer persoonsgegevens om over na te denken.

AVG en de KvK

De impact van de nieuwe Europese wet op persoonsgegevens, de AVG, begint langzaam zichtbaar te worden. En is groter dan we dachten. Wat gaat er gebeuren met Whois gegevens? Het burgerservicenummer? Het telefoonboek? De Kamer van Koophandel?

Als u zelf (kleine) ondernemer bent weet u hoe makkelijk het is om uw gegevens bij de Kamer van Koophandel op te vragen. De autoriteit Persoonsgegevens vermoedt dat de KvK daarmee de AVG overtreedt. Maar de Kamer van Koophandel wil deze mooie inkomstenbron graag handhaven. Ze beweert dat ze het zo al 100 jaar doet. Een oude traditie dus.

Net als Vroom & Dreesman en zwarte Piet.

hieroglyphen

nog zo’n oude traditie

 

Moeten we nou wel of niet bang zijn voor Russische en Chinese hackers?

We krijgen waarschuwingen dat Russen en Chinezen apparaten en vitale infrastructuur hacken. Voor het geval dat. En om economische redenen. Ik heb ondertussen genoeg voorbeelden gezien om te geloven dat we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken. Maar het zijn natuurlijk niet alleen Russen en Chinezen. Herinnert u zich de Engelsen nog, die in 2013 Belgacom hackten? De Amerikanen met Stuxnet in 2010? Of waren dat de Israeli?

Er zijn veel te veel landen bezig met hacken. En ontkennen is makkelijk, want attributie is altijd moeilijk online. Wat we nodig hebben is internationale afspraken zoals voor biologische en chemische oorlogvoering (niet dat iedereen zich daar altijd aan lijkt te houden…). Voordat de schermutselingen uitgroeien tot een cyberwereldoorlog.

Kan dat eigenlijk al, een cyberwereldoorlog?


 

En tot slot, zomaar, omdat we het over Russische hackers hebben, een filmpje van Crazy Russian Hacker:

 

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.