Berichten

De cyberweek - 25-6-2018

De cyberweek – There’s an AI for that

 

There’s an AI for that

 

De impact van AI (kunstmatige intelligentie) op ons dagelijkse leven zal de komende tijd sterk toenemen. Robots worden steeds handiger, deep fakes steeds echter en op steeds meer specifieke terreinen beginnen AI’s echt beter te worden dan mensen. Maar programmeren konden ze nog niet. En dat is maar goed ook want het zijn zelf programma’s. Straks kunnen ze hun eigen kindjes ontwerpen.

Maar die horde is nu dus ook genomen.

Onderzoekers aan de Rice universiteit hebben het tool Bayou ontwikkeld, een deep learning programma dat zelf Java code kan schrijven. Dat heeft Bayou geleerd door de code van 15000 Android Apps te bestuderen. Nu hoef je het tool alleen maar een paar sleutelwoorden te geven en het probeert te raden wat je bedoelt en schrijft de code. Eigenlijk net zoals echte programmeurs werken.

Nee, de nieuwste opvolger van Angry Birds of Fortnite mag je nog niet verwachten. Maar als proof of concept is het wel een grote stap voorwaarts.

Bayou

Uw website is niet in orde. Maar wij ook niet.

 

De invoering van de AVG, de nieuwe Europese privacywet, heeft geleid tot allerlei onbedoelde bijeffecten. Het viel te voorspellen dat criminelen er zoals altijd misbruik van zouden maken om mensen te besmetten of geld afhandig te maken.

Afgelopen week waarschuwde de Autoriteit Persoonsgegevens (de vroegere CBP) dat er bedrijven gebeld worden omdat ze hun website niet op orde hebben. Met boetes. Namens de Autoriteit Persoonsgegevens. Zogenaamd.

Een oude oplichterstruc in een nieuw jasje.

Maar de AP was niet een enige overheidsinstelling die de afgelopen week misbruikt werd. Er blijken ook phishing-mailtjes uit naam van MijnOverheid uitgestuurd te zijn die bedrieglijk echt leken, maar bedoeld waren om u uw DigID afhandig te maken. Zelfs uit naam van de Rijksdienst van het Wegverkeer werden afgelopen week nepmailtjes verstuurd.

 

Mcafee vergiftigd

 

De oprichter van het eerste antivirusbedrijf, voorvechter van cryptocurrency  en een van de meer kleurrijke personen in de cyber security community, is vergiftigd. Althans, volgens eigen zeggen – ik heb nog geen onafhankelijke bronnen gezien, wat me gezien zijn kleurrijkheid wel zinvol lijkt. Maar de tweets komen uit het ziekenhuis en zien er aardig overtuigend uit.

 

De reden voor de aanslag, en of het echt een aanslag was, of eerder een gevolg van bijvoorbeeld een overdosis α-PHP, zal voorlopig wel onduidelijk blijven.

 

 

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.