Berichten

De cyberweek – copyright en veilige telefoons

Ook deze maandag heeft u weer genoeg bij te praten bij het koffiezetapparaat met de cyberweek.

Een dreigende copyrightwetgeving

 

If I’ve seen further than others it is by standing on the shoulders of giants.

— Isaac Newton, Bernard van Chartres, en nog zo wat mensen

 

Wat geldt voor de wetenschap geldt ook voor de kunst: nieuw materiaal wordt gebaseerd op en beïnvloed door het werk van voorgangers. Afgelopen week werd er in het Europese parlement gestemd over een voorstel voor een nieuwe copyrightwet. In het voorstel stonden een paar rare ideeën. Dit is wat ik ervan begrepen heb:

 

Op de schouders van de reuzen zit copyright (artikel 13)

Met andere woorden: je mag op geen enkele wijze copyright materiaal in beeld brengen. Populaire internet memes – pech gehad. Je T-shirt met het Pink Floyd logo – geen foto’s online. Dat boek dat je wilt verkopen op Marktplaats? Geen foto. Selfie voor de Mona Lisa? Dat lukte toch al niet.

Het gebruik van copyrighted materiaal onder bepaalde omstandigheden is momenteel toegestaan. En daar zijn goede redenen voor. En ik neem aan dat we dat zo willen houden.

nu het nog kan…

Uploadfilter (artikel 13).

Deze regel is voor de websites. Al het materiaal dat de gebruikers willen uploaden moet (automatisch) tegen een database van copyright materiaal worden gehouden.

Hoe gaat dat werken? Daar hebben we al een voorbeeld van: het uploadfilter van Youtube. Waar artiesten die originele muziek schrijven hun eigen werk moeten verwijderen omdat het algoritme de fout in gaat. En tegen de beslissing in beroep gaan is vrijwel onmogelijk. Ondertussen is de filmindustrie boos omdat er teveel doorheen glipt.

Uploadfilters zijn dramatisch slecht in hun werk (gezien de omvang van hun taak niet zo raar). Vermenigvuldig het Youtube drama met 10, en je krijgt de situatie die het voorstel voor ogen heeft.

Linken wordt link (artikel 11)

Het voorstel stelt extra eisen voor het linken naar nieuwsberichten, maar biedt alle 28 staten de gelegenheid om dat zelf in te vullen. In de praktijk betekent dat niet linken, of een licentie kopen. De link-tax. Dramatisch voor de kwaliteit van de gegevens op internet. Een doodsteek voor websites als Wikipedia. Een aantal versies van Wikipedia zijn rond de stemming dan ook uit protest op zwart gegaan.

Tegen

In een eerste ronde heeft het Europese parlement tegengestemd. Niet met een overtuigend verschil overigens. Er komt een nieuwe ronde (met een aangepast voorstel) in september. Houd het in de gaten, want met de huidige vorm van artikelen 11 en 13 kan dat het begin van een tijdperk inluiden waarin Europa zich buiten de vooruitgang plaatst, waarin creativiteit, onderwijs, en onze dagelijkse contacten te lijden hebben van onbetrouwbare algoritmes en vage regels.

 

Heeft u al tentakels?

Vier jaar geleden liet de Duitse student Philip Frenzel zijn iPhone vallen. Kapot. Tot zover niets buitengewoons. Maar hij liet het er niet bij zitten en begon na te denken over een hoesje dat wat meer bescherming zou bieden dan de huidige generatie. En kwam uiteindelijk uit op een hoesje met tentakels. Als de telefoon valt schieten de hoekjes van het hoesje als tentakels naar buiten om de schok van de landing op te vangen. Door de zachtere landing is de kans op schade een stuk kleiner.

Mocht u ook zo’n hoesje willen, dan is er iets meer voor nodig dan gewoon even naar de winkel gaan – Frenzel start deze maand een kickstarter campagne op om de hoesjes te kunnen gaan maken. AD case heten ze. Al had ik octophoesje ook een mooie naam gevonden.

Site: https://www.ad-case.de/en/

 

En heeft u al een pincode?

Nu we het toch over veilige smartphones hebben…

Een enquête van Kaspersky Lab onder 8500 smartphonebezitters in 16 landen (maar houd me ten goede, want ik kan het origineel niet vinden) laat zien dat slechts zo’n 50% van de smartphonebezitters een beveiliging heeft ingesteld. Nederland scoort iets beter dan het gemiddelde: 50,3% van de ondervraagden had een code ingesteld. Maar als we er rekening mee houden dat mensen in enquêtes vaak wenselijke antwoorden geven zakt dat getal waarschijnlijk onder de 50.

Mocht u bij die 50% horen die geen wachtwoord of code heeft, vraagt u zich dan even af waar iemand die zojuist uw telefoon heeft gestolen allemaal bij kan. Foto’s, email, Facebook, alles. Een simpele pincode van 4 cijfers, hoewel niet perfect, maakt al een groot verschil.

Belangrijker dan valbescherming.

 

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.