Berichten

De cyberweek: gluurders

Gluurgroepen

 

De ontdekking dat zijn vriendin bij het uitstappen van de trein door een vreemde man vanuit een vreemde hoek werd gefilmd was voor RTL-journalist Daniel Verlaan aanleiding om undercover te gaan in de online gluurders-scene. Hij kwam erachter dat honderdduizenden mannen wereldwijd beelden heimelijk gefotografeerde en gefilmde beelden van vrouwen uitwisselen. Met de smartphone op de roltrap onder het rokje filmen, daarna voorbij lopen en nog wat beelden van gezicht en borsten te pakken proberen te krijgen.

 

Online geven de mannen elkaar tips als: wat te doen als je ontdekt wordt (“het was maar een grapje”) en: hoe bouw je een cameraatje in in je schoen.

Gluurneuzen

 

Gluren is niets nieuws, maar het internet zorgt zoals altijd voor schaalvergroting – en dat kan niet de bedoeling zijn. Op het moment krijgen de cybergluurders bij veroordeling nog een taakstraf, maar onder de beoogde nieuwe wet op wraakporno kan dat oplopen tot twee jaar cel.

Artikel

 

iPhone onveilig?

Over gluren gesproken: Volgens Motherboard, die het weer van een anonieme bron heeft, is het Israëlische bedrijf NSO in staat om een iPhone in een paar minuten te kraken. Het enige wat ze nodig hebben is je telefoonnummer. Welke iPhone, en met welk OS, dat is onbekend.

NSO verkoopt hun malware aan overheden, en beweert een killswitch in te bouwen: als het target naar een ander land reist valt de telefoon niet meer af te luisteren. Deze claim is al even moeilijk te controleren als die van de anonieme bron…

Denk overigens niet dat je Android telefoon veiliger is. Die kan NSO ook zo binnenkomen. Maar dat konden anderen ook al.

Veel gehackt, weinig gepakt?

De nieuwe CBS cybersecuritymonitor staat vol met getallen en percentages over onze online veiligheid. Bijvoorbeeld:

  • 3% van de online kopers heeft last van fraude (hoe vaak?)
  • 86% van de bedrijven van 10 of meer medewerkers doen aan ICT beveiliging (hoe uitgebreid?)
  • 81% van deze bedrijven heeft 3 of meer ICT beveiligingsmaatregelen genomen (welke?)

 

De volgende getallen zijn ook interessant:

  • In 2017 is 4,9% van de 15-plussers gehackt.
  • In 5% van de gevallen (2300) werd dit gemeld aan de politie.
  • Die wist vervolgens 4,6% (105) van dat aantal misdrijven op te lossen.

Kortom: 0,23% van de hacks wordt opgelost?

 

Ik heb problemen met deze getallen. Twee voorbeelden.

  1. Ze lijken ze me veel te precies. 4,9%? Wat is de foutmarge? De meetmethode? Criminaliteit laat zich moeilijk zo precies meten.
  2. Bij het oplossen worden appels met peren vergeleken. De politie zal in eerste instantie opsporing doen naar zaken waarvoor veel aangiften binnenkomen. Want die zijn waarschijnlijk belangrijker. Eén hacker kan met één modus operandi voor 100 aangiften zorgen. Maar het telt maar één keer bij de opgeloste zaken.

Lees de cybersecuritymonitor vooral door, hij staat weer vol met weetjes en feitjes. Maar houd klontjes boter en korreltjes zout gereed.

 

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: