Berichten

IJsberg!

Dark web hosting – Daniel’s Hosting gehackt

Daniel’s hosting gehackt! Ehh, dus? Wat is het dark web, wat is dark web hosting, en waarom worden hosting providers daar offline gehaald?

 

IJsberg!

Specialisten gooien graag met termen als deep web en dark web, alsof dat speciale netwerken zijn. Zijn het niet. Nu een van de grootste dark webhosters van het moment, Daniel’s hosting, gehackt en offline is lijkt het me een mooi moment om het even allemaal op een rijtje te zetten. En heb ik gelijk een reden om weer eens een plaatje van een ijsberg in mijn blog op te nemen. Want dat hoort bij de uitleg van deep web en dark web.

Het internet kan ruwweg in drie delen worden opgesplitst, het surface web, het deep web en het dark web.

Surface web

Het surface web, het gedeelte boven water, is het web zoals het wordt geïndexeerd door Google, Bing, Duckduckgo en collega’s. Youtube, Wikipedia, nu.nl – om maar drie voorbeelden te noemen, leven in de surface web. Ze zijn doorzoekbaar, je kunt er zo heen.

 

Deep web

Het deep web is veel groter dan het surface web. Hoeveel groter? We weten het niet precies, want het deep web wordt niet geïndexeerd. De schatting is dat het deep web ongeveer 24x zo groot is als het surface web. Het bevat vooral data. Waar Google en kameraden niet zomaar bij kunnen. Netflix bijvoorbeeld. Je bank. Facebook. Natuurlijk hebben die ook allemaal wat op het surface web staan, maar het merendeel van de gegevens staan op het deep web. Je kan erbij als je betaalt, een sleutel hebt, of op een andere manier toestemming hebt.

Tor

Het Tor netwerk is opgericht om de gebruikers privacy te bieden. Normaal als je online gaat stuurt je internet browser bij elke pagina die je bezoekt je IP adres mee. De site die je bezoekt heeft dat internet-adres nodig om de gegevens die jij opvraagt naar het juiste adres te sturen. Net als bij de post, als je een brief stuurt zonder daar je eigen adres op te zetten wordt antwoorden wat lastig.

Maar doordat je je IP adres meestuurt kunnen mensen uitvinden dat jij het bent. Jouw service provider weet dat je dat IP adres aan jou toegekend hebben en met een voldoende goede reden mag justitie die gegevens opvragen. En wat een voldoende goede reden is verschilt nog wel van land tot land.

Tor biedt een manier om je eigen IP adres te verschuilen door via een serie andere computers (met andere IP adressen) het web op te gaan. Als journalist of dissident in een oppressief land biedt Tor je de mogelijkheid om toch contact te hebben met de rest van de wereld. En dat is precies waar Tor voor is opgericht. Al kan het ook handig gebruikt worden voor duistere zaakjes.

Dark web

Tor biedt niet alleen de mogelijkheid om het internetverkeer via het netwerk te laten lopen. Je kunt ook websites binnen de Tor omgeving hosten. Dat betekent dat ze alleen via het Tor netwerk te bereiken zijn. Niemand weet waar je website staat. En jij weet niet wie je bezoekers zijn. Het is alleen wel erg langzaam door al die hops van computer naar computer bij het verbinden – maar dat is de prijs van privacy.

De Tor browser

Kijkje nemen? Dat kan. En mag. Al zal je niet altijd blij zijn met wat je er aantreft. Het enige wat je nodig hebt is de Tor browser en je kunt aan het experimenteren. De Tor browser kun je hier downloaden en gedraagt zich vrijwel net zoals je eigen webbrowser (zeker als je Firefox gebruikt). Alleen kun je er ook .onion-sites mee bezoeken. Het dark web dus.  

En wat vind je dan zoal op het dark web? Van alles. Het lijkt een beetje op het internet van de jaren ‘90. Weinig gestructureerd, veel tekst, kleine plaatjes (het is langzaam, weet je nog?). Bizarre verhalen. En natuurlijk criminaliteit. Het dark web kent een aantal wisselende drugs-forums. Wisselend, omdat ze nogal eens door internationale politieacties neergehaald worden. En helaas hebben ook actieve pedo’s het dark web omarmd. Maar die ga je als het goed is niet zomaar vinden.

Een goed startpunt om eens een kijkje te nemen op het darkweb is The Hidden Wiki (alleen te bereiken via Tor). 

Tor logo

Daniel’s hosting gehackt

Stel: je wil een website of forum op het dark web opzetten. Wat je dan nodig hebt is hosting. Dark web hosting. Net als op het gewone web zou je dat helemaal zelf kunnen regelen, maar via een hosting provider is dat makkelijker. Een van de grootste hosting providers op het dark web was tot voor kort Daniel’s hosting. Maar nu niet meer. Ze zijn gehackt en offline gehaald.

Het is niet voor het eerst dat een deep web hosting provider wordt gekraakt. De bekendste grote providers waren Freedom Hosting (september 2016), die door de FBI werd geïnfiltreerd, en Freedom Hosting II (februari 2017), die door Anonymous werd gehackt. In beide gevallen omdat ze kinderporno hosten. En daar houden zowel politie als hackers niet van.

Wat de reden van de hack bij Daniel’s hosting was is nog onbekend. Wie het heeft gedaan weten we ook niet. Wel is bekend dat iedereen zijn gegevens kwijt is. Daniel claimt dat er geen backups zijn gemaakt.


Daniel's hosting gehackt

Screenshot van https://danwin1210.me/ op 18-11-2018.

 

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.