
Webshop of nepshop?
Het is weer die tijd van het jaar. Webshops schieten als paddestoelen uit de grond. Want wij bestellen massaal online. Alleen zijn die nieuwe webshops niet allemaal even eerlijk. Integendeel, met excuses voor die paar echte webshops die net in december online zijn gegaan: het zijn oplichters.
Meestal kopiëren de oplichters een bestaande website. Tot in de puntjes. Je kunt inkopen en afrekenen. En daar houdt het op. Want je artikel wordt niet geleverd. En je geld ben je wel kwijt.
Hoe voorkom je dat je door de nepshops word opgelicht?
Hoe zie je het verschil tussen webshops en nepshops? Vijf tips.
- Je mag er vanuit gaan dat shops waar je eerder hebt gekocht (en niet opgelicht bent) echt zijn.
- Controleer de url (de naam van de website). coolblue.nl is echt. coolblue-deals.com is fake. Veel nepshops hebben een andere extensie dan .nl – hoewel dat niet wil zeggen dat .nl altijd veilig is en alle andere nep. bol.com bijvoorbeeld is echt. Toevoegingen als -deals en -sale zou ik altijd even nakijken.
- Voer de naam eens in in google met dubbele quootjes eromheen. Een echte bestaande webshop heeft veel meer hits dan een neppert.
- Mailtjes die je verwijzen naar een webwinkel (er staat nog een bedrag open) wantrouwen. Grote kans dat dit phishing is.
- Wacht een paar dagen met de aanschaf. De neplinks zijn in de tijd vaak alweer offline gehaald.
Bonus: Daarnaast kun je bij .com sites ook de zogenaamde whois-gegevens opvragen via deze site: https://www.whois.com/ Je krijgt dan de gegevens van die site te zien. Daar staat ook bij hoe lang de site al actief is. Voor Europese sites werkt dat niet vanwege de privacy wetgeving, maar zou je de site eens op kunnen zoeken in de wayback machine .
Je kunt ook je jas aantrekken en gewoon de stad ingaan, maar dat werkt nou eenmaal niet voor alle producten.
No Comments :