Berichten

Kunnen we buitenlandse spullen nog vertrouwen?

Spionage..? Kunnen we buitenlandse spullen nog vertrouwen?

De Chinese tech-gigant Huawei maakt telecom-apparatuur die wereldwijd wordt ingezet. Ze zijn in het nieuws want ze worden verdacht van samenwerking met de Chinese overheid. En spionage. Dat eerste is ongetwijfeld waar. Dat laatste valt nog maar te bewijzen. Maar zorgt er ondertussen wel voor dat verschillende overheden geen Huawei spullen meer willen aanschaffen.

Antivirusbedrijf Kaspersky overkwam onlangs hetzelfde lot. En meer bedrijven zullen volgen. Terecht of niet?

Bedrijven laten zich niet zomaar gebruiken voor spionage. Dat kan ze massaal klanten kosten. Denk aan de zaak tussen de FBI en Apple, waarbij Apple weigerde een achterdeurtje voor de Amerikaanse overheid in te bouwen.

Maar kun je het je als overheid veroorloven om te wachten tot spionage bewezen is voor je producten weert? Dat ligt gevoelig. Aan de andere kant: waarom bedrijven veroordelen zonder bewijs? Waarbij ik er maar even niet vanuit ga dat het weren iets met concurrentie te maken heeft.

Praktisch al onze apparatuur bestaat uit onderdelen met internationale afkomst.
Argwaan en achterdocht maakt producten onbeschikbaar. Alternatieven zijn duurder.

Geef in plaats daarvan onafhankelijke onderzoekers de ruimte om producten uit elkaar te halen, broncode na te spitten. En veiligheidscertificaten af te geven.

En ga die onderzoekers dan niet bespioneren.

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.