Berichten

The CISO never sleeps

Leve de CISO!

Een apart slag

CISO’s (Chief Information Security Officers) zijn niet als de rest. Terwijl de organisatie focust op de nieuwste kansen, technologieën en tools speelt de CISO vaak voor rem. Want die kansen, technologieën en tools zijn allemaal prachtig, maar zijn ze ook veilig?

De cyberveiligheid van de organisatie is de verantwoordelijkheid van de CISO. En om die te zo goed en zo kwaad als het kan te waarborgen moet de CISO anders denken dan zijn of haar omgeving. En daarmee staan CISO’s weleens alleen in de organisatie.

Gelukkig hebben ze elkaar nog. CISO’s van verschillende organisatie ontmoeten elkaar, herkennen elkaars problemen, kunnen elkaar helpen met oplossingen of door samen te brainstormen. 

Ik heb het geluk gehad bij veel van dit soort bijeenkomsten aanwezig te zijn. Vaak ISACs (Information Sharing & Analysis Centers), maar ik heb het afgelopen jaar ook cross-sectorale CISO-meetings mogen opzetten en begeleiden. En elke keer wordt het me weer duidelijk dat dit mensen zijn die niet alleen kunnen praten, maar veel liever doen.

De nieuwe helden

Maar nog veel opvallender is dat deze mensen die de rem in hun organisatie zouden zijn zo’n positieve instelling hebben in wat ze doen. Natuurlijk, als de ellende weer voorbijkomt is er wat cynisme. Maar daarna gaan de handen weer uit de mouwen. En niet alleen binnen de eigen organisatie. 

Want hun bevlogenheid gaat verder dan dat. In hun spaarzame vrije tijd helpen ze graag de samenleving. Vrijwilligerswerk. Lesgeven. Informeren. Helpen. Ze doen het allemaal.

Ze zeggen dat het belangrijkste onderdeel in een raceauto de rem is. Hoe beter de rem, hoe meer vaart je kunt maken. En misschien is dat ook wel zo bij ondernemingen. CISOs mogen dan misschien ‘remmen’ zijn maar wel bevlogen, meedenkende remmen. Die zorgen dat hun onderneming en de maatschappij lekker vaart kunnen blijven maken. 

(auteur plaatje onbekend. Maar hij is geweldig!)

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.