Berichten

Deep fake


Science Fiction

In science fiction verhalen gebeurt het nog wel eens dat kunstmatige intelligentie het wil overnemen van de mens. 2001: a Space Odyssey; The Matrix, Blade Runner – vul uw eigen favoriete film in. Maar hoewel kunstmatige intelligentie steeds krachtiger wordt, is die toekomst nog steeds heel ver weg. Voordat het zover is (als het zover komt) krijgen we te maken met een andere drempel: misbruik van kunstmatige intelligentie.

Op dit moment beperkt AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) zich nog tot heel specifieke gebieden. De ene AI is goed in schaken, de ander in gezichtsherkenning, de derde in componeren. Geen enkele AI kan het allemaal.

Deep Learning

De grote vooruitgang in kunstmatige intelligentie in het laatste decennium is vooral veroorzaakt door de ontwikkeling van een techniek genaamd Deep Learning. Hierbij bootst de computer de manier van werken van het menselijk brein na. We voeden de computer met ontzettend veel gegevens en daaruit genereert het programma zelf patronen. Net zoals wij dat doen.

Alleen krijgt de computer veel en veel meer invoer. Wij zijn nu eenmaal slimmer in het herkennen van patronen. Maar zij zijn sneller, dus uiteindelijk weten AI’s op deelgebieden ons te verslaan. Neem het moeilijke Aziatische bordspel Go. In 2016 werd wereldkampioen Lee Sedol verslagen door het programma AlphaGo, dat zichzelf had leren spelen.

Deep Creation

Maar Deep Learning wordt ook steeds meer gebruikt om dingen te maken. Zoals AIVA, de enige AI die zichzelf / haarzelf / hetzelf officieel componist mag noemen. Met een eigen Youtube kanaal!

(Geen) Gezicht

Afgelopen week waren er weer twee voorbeelden van in het nieuws.

Ten eerste de website ThisPersonDoesNotExist.com. Bezoekers krijgen bij elk bezoek een nieuw computer-gegenereerd hoofd te zien. Met goed kijken kun je er nog wel achter komen dat de gezichten niet echt zijn: de AI laat zichtbare ‘artifacten’ achter, een soort draaikolkjes waar het nog net mis gaat.

De site is gemaakt door Philip Wang op basis van NVIDIA’s open source tool StyleGAN. Wang heeft de AI getraind met een enorme dataset met gezichten.

Te goed

Het andere nieuws gaat over het programma GPT2 van OpenAI. GPT2 is een tekst generator. Je kunt het programma een stuk tekst voeren, en dan vragen om die tekst af te maken. Of hem vragen zelf wat te schrijven.

GPT2 heeft 10 miljoen artikelen gelezen, en heeft daardoor goed leren schrijven. TE GOED, volgens OpenAI, die de resultaten – en het programma zelf – daarom voorlopig niet naar buiten brengen. Eerst maar eens onderzoeken hoe het programma misbruikt kan worden.

Deep Fake

Want dat is dan weer iets waarin wij mensen nog niet overtroffen zijn. In dit geval zou het programma gebruikt kunnen worden door scholieren om opstellen te schrijven, door verkopers om eindeloze positieve reviews te genereren, en door spam-boeren om e-mails te maken die echt niet meer van echt te onderscheiden zijn. GPT2 bleek ook erg goed te zijn in het genereren van fake news…

We hebben al een paar jaar last van gemanipuleerde video’s waarin bijvoorbeeld het hoofd van de een op het lichaam van de ander wordt geplakt. Of iemand een tekst in de mond krijgt gelegd, waarbij beeld en geluid met elkaar kloppen maar beide gegenereerd zijn. De kwaliteit van die zogenaamde deep fake video’s is nog niet geweldig, maar het gaat hard vooruit.

Binnenkort zijn we niet meer in staat om echt van nep te onderscheiden. Wat dan?

De meest voor de hand liggende oplossing, ironisch genoeg, is het trainen van AI programma’s om de fakes te herkennen…

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.