Berichten

Zelf diep zoeken op Facebook

Afgelopen week: Facebook klaagt het Zuid-Koreaans bedrijf RankWave aan voor het op grote schaal misbruiken van gegevens van Facebook gebruikers. Herinnert u zich Cambridge Analytica nog? Zoiets.

Waarom hebben al die bedrijven blijkbaar zomaar toegang tot al die Facebook data*?
En wij niet?

Nou, dat blijkt wel mee te vallen met dat wij niet.

Ik leerde afgelopen week op een Bellingcat** dagje, een tooltje kennen waarmee je verrassend veel – en leuke – dingen kan opzoeken op Facebook.

Want het probleem van Facebook is dat het zich niet door de zoekmachines laat indexeren. Dat is hun bedoeling niet, want Facebook is een sociaal netwerk én heeft zijn eigen zoekbalkje.

Dus zoeken moet binnen Facebook gebeuren, maar niet noodgedwongen via het zoekbalkje. En het tooltje zoekt ook gewoon binnen Facebook, niets illegaals aan, het genereert alleen Facebook zoek-acties voor u die wat krachtiger zijn en meer resultaten opleveren.

Voorwaarden en kanttekeningen, voordat we eens gaan kijken:

  • U moet ingelogd zijn om te kunnen zoeken;
  • Taalsettings op Engels-US werkt het beste;
  • De resultaten zijn afhankelijk van met welk account u ingelogd bent. Een account dat al lang bestaat en veel (menselijke) activiteit laat zien levert meer op dan een vers account;
  • De zoekresultaten zijn afhankelijk van het weer. Of de stand van de sterren. Of waarschijnlijker de laatste nukken of rechtszaken van Facebook.

Het tooltje IntelTechniques is gemaakt door Michael Bazzell om mensen te helpen zoeken in openbare bronnen. Daarnaast heeft Michael ook nog een handboek geschreven waarmee u in korte tijd een power-searcher wordt.
Het tooltje helpt u zoeken in allerlei omgevingen, maar we kijken nu even specifiek naar Faceboek. De Facebook interface ziet het er zo uit:

Geen grafische interface, maar wie kan lezen en een paar basisbeginselen weet kan leuk gaan spelen. Wat moeten we weten om ermee aan de slag te gaan?

Elke Facebook gebruiker heeft een unieke gebruikersnaam. Meestal een combinatie in de vorm van voornaam.achternaam.nummer, maar er zijn allerlei variaties mogelijk. U kan deze gebruikersnaam vinden door naar iemands pagina te gaan. U vindt ‘m in het adresbalkje aan het eind van het adres.

Elke Facebook gebruiker en elke pagina heeft een uniek nummer. Dat nummer kan ons tooltje voor u opvragen. Bovenin de linker kolom de gebruikersnaam invullen en Go drukken. Nu krijt u een nummer waarmee u gericht kunt vragen naar iemands likes, check-ins, videos, en vrienden.

Maar de rechterkolom van het tooltje is minstens zo interessant. Hier kun je zoeken naar groepen mensen.

Een onschuldig voorbeeld: u wilt weten wie er geinteresseerd is in openwaterzwemmen in Amsterdam. Even Facebook in: er is een pagina! OpenWaterSwimmingAmsterdam. Het nummer van de pagina is zo gevonden. Username linksboven in het tooltje invullen, find user number, boem, klaar. Aan de rechterkant vult u dit nummer in by ‘people who like (ID number) en alle likes van de pagina worden netjes door Facebook getoond.

En als u nu naar de adresbalk kijkt ziet u een heel gestructureerd adres. Een beetje spelen met IntelTechniques en u kan het rechtstreeks. Toegang tot een heleboel Facebook informatie. Maar natuurlijk alleen voor onderzoeksdoeleinden.

* Toegegeven, vooral tot in 2015, het jaar waarin Facebook de sluizen eindelijk dichtgezet heeft

** Bellingcat is een organisatie die zich bezighoudt met open source intel – het doorzoeken naar open bronnen op zoek naar de waarheid. Ze houden zich vaak bezig met politieke en (para)militaire zaken waarin de partijen proberen bewijs te verdoezelen.

cover images: Gerd Altmann

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.